Bucium logo

TRUPA

Bucium este o trupă rock cu influențe folk, ambiental și metal simfonic, caracterizată prin folosirea a două viori alături de chitară, bas, tobe, instrumente tradiționale și voce.

Albumele Bucium sunt conceptuale, îmbinând legendele și basmele românești cu o muzică introspectivă, spirituală, adusă într-o notă contemporană. Prin fiecare show și piesă, ascultătorii pot regăsi puritatea copilăriei, în care se ascultă basme, explorându-se un univers fantastic.

Showurile live au un concept sincretic, muzica fiind sincronizată cu proiecții video special gândite sau mapping-uri spectaculoase.

Toate materialele Bucium au rădăcini în mituri și legende, însă versurile și muzica sunt compoziții originale.

BIOGRAFIE

În anul 2008, trupa a lansat albumul de debut "Voievozii", mixat și masterizat în Germania de către Franky Winkelmann (Lake of Tears, Gurd, Destruction). Albumul, distribuit în România prin A&A Records, a avut parte de recenzii favorabile în presa de specialitate.

În perioada 2004-2015 Bucium a susținut peste 150 de concerte. Concerte importante: Apocalyptica - 2008, Bob Dylan - 2010, Festivaluri Medievale - Sighișoara, Ardud, Cetatea Neamțului, proiectul "Ultima transhumanță" - concert unplugged însoțit de montaje video din filmul omonim al lui Dragoș Lumpan.

Pe 1 decembrie 2016, membrii trupei au lansat noul album, "Live în Codrul Ascuns", care conține variantele live ale pieselor cele mai apreciate de către publicul prezent la concertele Bucium.

Înregistrările albumului au fost făcute de Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity și prieten apropiat al trupei. El a apucat să mixeze prima piesă de pe album, însă procesul a fost întrerupt de momentul #Colectiv.

Pe album sunt incluse și două bonus tracks, ca omagiu adus lui Adrian Rugină, fostul toboșar al trupei. Adrian a decedat în momentul #Colectiv, în timp ce încerca să salveze mai mulți oameni din incendiu. Piesele bonus reprezintă prima și ultima piesă înregistrate alături de Adrian.

În toamna-iarna trecută, trupa a promovat albumul printr-un turneu național în orașele mari ale țării: Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Buzău, Galați, Râmnicu Vâlcea.

Turneul s-a încheiat printr-un concert în capitală, pe 11 aprilie 2017, în Expirat Halele Carol. Spectatorii au avut parte de o experiență unică: cu ajutorul a 6 proiectoare în matrice, întreaga proiecție video a fost "mapată" de jur împrejur.

În prezent, Bucium se pregătește de lansarea unui nou album: "Miorița". Albumul este planificat pentru a fi lansat pe 10 Decembrie 2017. Acest album a fost înregistrat între 2014 și 2017 și mixat&masterizat în Elveția de către V.O.Pulver de la Gurd. Trupa a lansat un videoclip pentru piesa "Frunză verde foi mărunte" care poate fi ascultat pe canalul de YouTube al trupei.

STIL ȘI INFLUENȚE

Proiectul Bucium este unul rock cu influențe folk, ambiental și metal simfonic.

Muzica trece ușor de la agresiv la melodios, de la înălțător la pasionant. Sound-ul se bazează pe această variație a pasajelor, pe alternarea instrumentelor și schimbarea frecventă a tempo-ului.

FILOSOFIE ȘI VERSURI

Numele trupei este simbolic, reprezentând buciumul românesc, un instrument muzical folosit de păstorii români. Așa cum acesta era folosit pe vremuri pentru a transmite semnale encriptate, codate, și piesele trupei conțin ceva ascuns, profund spiritual.

Nu ne dorim o întoarcere la tradiții și origini, ci doar o înțelegere a lor. Dacă înțelegem mitologia românească, ne putem înțelege și sufletul neamului și ne vom aprecia un pic mai mult. Poate vom relua legătura cu natura, pentru a atinge o armonie și un echilibru.

Atât versurile, cât și ritmurile sunt originale. Ele nu au fost culese din popor, ci compuse, cu gândul de a fi atribuite sound-ului românesc arhaic.

MEMBRII TRUPEI

Alexandra Milea - vioară
Andi Dumitrescu - voce, chitări, instrumente de suflat, clape, compozitor, textier
Mihai Balabaș - vioară, chitară
Robert Ardeleanu - chitară bas
Cristian Răducanu - tobe, percuție

LEGĂTURI UTILE

OFICIALE:

APARIȚII MEDIA:

VIDEO:

AUDIO:

DESCARCĂ: