TRUPA

Bucium este o trupă rock cu influențe folk, ambiental și metal simfonic, caracterizată prin folosirea a două viori alături de chitară, bas, tobe, instrumente tradiționale și voce.

Albumele Bucium sunt conceptuale, îmbinând legendele și basmele românești cu o muzică introspectivă, spirituală, adusă într-o notă contemporană. Prin fiecare show și piesă, ascultătorii pot regăsi puritatea copilăriei, în care se ascultă basme, explorându-se un univers fantastic.

Showurile live au un concept sincretic, muzica fiind sincronizată cu proiecții video special gândite sau mapping-uri spectaculoase.

Toate materialele Bucium au rădăcini în mituri și legende, însă versurile și muzica sunt compoziții originale.

BIOGRAFIE

În anul 2008, trupa a lansat albumul de debut "Voievozii", mixat și masterizat în Germania de către Franky Winkelmann (Lake of Tears, Gurd, Destruction). Albumul, distribuit în România prin A&A Records, a avut parte de recenzii favorabile în presa de specialitate.

În perioada 2004-2015 Bucium a susținut peste 150 de concerte. Concerte importante: Apocalyptica - 2008, Bob Dylan - 2010, Festivaluri Medievale - Sighișoara, Ardud, Cetatea Neamțului, proiectul "Ultima transhumanță" - concert unplugged însoțit de montaje video din filmul omonim al lui Dragoș Lumpan.

Pe 1 decembrie 2016, membrii trupei au lansat noul album, "Live în Codrul Ascuns", care conține variantele live ale pieselor cele mai apreciate de către publicul prezent la concertele Bucium. Înregistrările albumului au fost făcute de Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity și prieten apropiat al trupei. El a apucat să mixeze prima piesă de pe album, însă procesul a fost întrerupt de momentul #Colectiv. Pe album sunt incluse și două bonus tracks, ca omagiu adus lui Adrian Rugină, fostul toboșar al trupei. Adrian a decedat în momentul #Colectiv, în timp ce încerca să salveze mai mulți oameni din incendiu. Piesele bonus reprezintă prima și ultima piesă înregistrate alături de Adrian.

În toamna-iarna lui 2016, trupa a promovat albumul printr-un turneu național în orașele mari ale țării: Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Buzău, Galați, Râmnicu Vâlcea. Turneul s-a încheiat printr-un concert în capitală, pe 11 aprilie 2017, în Expirat Halele Carol. Spectatorii au avut parte de o experiență unică: cu ajutorul a 6 proiectoare în matrice, întreaga proiecție video a fost "mapată" de jur împrejur.

În Decembrie 2017 Bucium a lansat albumul "Miorița". Acest album a fost înregistrat între 2014 și 2017 și mixat & masterizat în Elveția de către V. O. Pulver (muzician și producător ce a colaborat cu trupele Gurd, Destruction, Poltergeist, Darkmoon) și conține piesele ce au cristalizat conceptul de Bucium, piese compuse în perioada 1999-2003. Ca parte video a acestui album, trupa a lansat o trilogie vizuală compusă din "Codrule, Măria Ta", "Frunză verde foi mărunte" și "Zorile". Pentru fiecare dintre celelalte piese de pe album trupa a lansat clipuri animate pornind de la ilustrațiile create de Radu Damian. Toate acestea pot fi ascultate și vizionate pe canalul de YouTube al trupei. Turneul de promovare al albumului, început în octombrie 2017, a continuat pe întreg parcursul anului 2018.

La sfârșitul anului 2018 Bucium lanseaza "Drumul robilor", primul single de pe următorul album de studio, "Zimbrul Alb", single ce este promovat de-a lungul anului 2019 în concerte de club în orașele mari ale țării.

În prima parte a anului 2019 Bucium începe lucrul la noul album, iar în vară, după o serie de apariții la mai multe festivaluri din țară, trupa lansează videoclipul piesei "Drumul robilor". Anul 2019 se încheie cu o apariție live în care Bucium cântă mai multe piese alături de cvartetul Passione, printre care și două piese ce vor apărea pe următorul album de studio al trupei. În 2020 trupa reintră în studio pentru finalizarea albumului "Zimbrul Alb", pe 1 decembrie lansând cel de-al doilea single, "Vânător".

Anul 2021 a însemnat participarea trupei, alături de teatrul Elvira Godeanu din Târgu-Jiu, în reprezentațiile operei rock Cazul Tudor Vladimirescu, muzica fiind semnată Andi Dumitrescu. Regia a aparținut lui Gavriil Pinte, la producția impresionantă participând peste șaizeci de actori și dansatori. Tot în 2021, trupa a finalizat înregistrările albumului Zimbrul Alb, lansând single-ul "Harap-Alb", alături de Bogdan Luparu de la trupa Bucovina. Albumul a fost disponibil fanilor începând cu luna decembrie, în același format unic, digipack de 21 x 21 cm, fiecărei piese corespunzându-i o ilustrație creată de Radu Damian, iar cele opt ilustrații creând în final un singur poster.

FILOSOFIE ȘI VERSURI

Numele trupei este simbolic, reprezentând buciumul românesc, un instrument muzical folosit de păstorii români. Așa cum acesta era folosit pe vremuri pentru a transmite semnale encriptate, codate, și piesele trupei conțin ceva ascuns, profund spiritual.

Nu ne dorim o întoarcere la tradiții și origini, ci doar o înțelegere a lor. Dacă înțelegem mitologia românească, ne putem înțelege și sufletul neamului și ne vom aprecia un pic mai mult. Poate vom relua legătura cu natura, pentru a atinge o armonie și un echilibru.

Atât versurile, cât și ritmurile sunt originale. Ele nu au fost culese din popor, ci compuse, cu gândul de a fi atribuite sound-ului românesc arhaic.

MEMBRII TRUPEI

Alexandra Milea - vioară
Andi Dumitrescu - voce, chitări, instrumente de suflat, clape, compozitor, textier
Mihai Balabaș - vioară, chitară
Augustin 'Adi' Comorașu - bas
Cristian Răducanu - tobe, percuție